Wat is yerba mate?

Jaar na jaar krijgt yerba mate steeds meer aanhangers in de Europese landen. Vanwege zijn cafeïnegehalte wordt het vaak aangeprezen als een alternatief voor koffie. Het aftreksel heeft echter meer dan alleen stimulerende eigenschappen. Ontdek precies wat je moet weten over yerba mate – wat zijn de soorten en eigenschappen.

Wat is yerba mate?

Yerba mate wordt gemaakt door de gedroogde en gemalen bladeren van de Paraguayaanse hulst te gieten. Het is een groenblijvende boom die voorkomt in Zuid-Amerika. Landen als Argentinië, Paraguay en Brazilië worden het meest aangeduid. In dit deel van de wereld is de plant al honderden jaren een populair genotmiddel. Europeanen kwamen er voor het eerst mee in aanraking toen zij deze gebieden in de 17e eeuw veroverden. De drank werd echter pas in de vorige eeuw veel populairder in de Europese landen. Tegenwoordig is gedroogde yerba mate ook in Nederland volop verkrijgbaar en in veel verschillende varianten.

Welke soorten yerba mate zijn er?

Er zijn verschillende soorten Yerba Mate op de markt. Allereerst wordt hij ingedeeld naar het land van herkomst. Argentijnse yerba mate is mild en heeft een bittere smaak. Paraguayaanse yerba mate heeft een licht rokerige smaak en aroma. Braziliaanse daarentegen zal liefhebbers van frisse en lichtere smaken en aroma’s aanspreken. Uruguayaanse yerba onderscheidt zich door zijn licht zure smaak. Naast de basisversie is yerba mate ook verkrijgbaar met aroma’s die variatie aanbrengen en de smaak verrijken. Dit soort droge thee is populair bij mensen die het voor het eerst willen proberen en bang zijn dat de smaak van het pure brouwsel niet helemaal naar hun zin zal zijn.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van yerba mate?

De eigenschappen van yerba mate zijn vooral stimulerend. Net als koffie bevat het cafeïne. Het effect is echter iets milder. Het is ook vermeldenswaard dat yerba mate veel mineralen en vitaminen bevat die waardevol zijn voor de gezondheid en het goed functioneren van het lichaam. In het bijzonder moeten B-vitaminen, mangaan, kalium, zink en silicium worden genoemd. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de effecten van yerba matcha op het menselijk lichaam. Er is aangegeven dat het het lichaam kan reinigen van gifstoffen en ook een effect heeft op de regulering van de bloeddruk. Het helpt ook het zenuwstelsel, het immuunsysteem of de spijsvertering door de afscheiding van maagsap te stimuleren. Het heeft ook een gunstig effect op het spijsverteringsproces en het metabolisme.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *